O nás
„Včela žije približne 40 dní. Za svoj život nazbiera jednu čajovú lyžičku medu. Pre nás je to len lyžička medu, ale pre včelu je to celý život!“
Asi tak by som začala a rada Vás privítala na našej webovej stránke. Voláme sa Marek a Dana. Sme manželia 10 rokov a spolu včelárime 15 rokov. Marek žije včelárením už 25. sezónu. Ako sa hovorí v tejto brandži „sa stal tovarišom“. I keď včely nás každý rok niečím prekvapia a potrápia, stále sa je čo učiť.
Cesta medu do pohára trvá 365 dní. Nie je to len o stáčaní medu a následnom plnení do pohárov a potom doručení k Vám domov. Na tejto stránke sa Vám pokúsime zdokumentovať jeho celú cestu a ukážeme aké krásne, ale aj náročné to je na čas, robotu a logistiku. Vitajte!
Ako vzniká med a aké medy ponúkame?
Med je čisto prírodný produkt včiel. Je to sladká hmota, ktorú včely medonosné vytvárajú z nektára, alebo medovice. Obohacujú ju výlučkami svojich hltanových žliaz, zahusťujú a ukladajú v plástoch. Je bohatý na enzýmy ako invertáza, diastáza, glukozooxidáza, aminokyseliny, tuky, vitamíny B a C, minerálne prvky, hormóny a aromatický látky. Celkom je toho dosť. Myslím, že med sa radí medzi superpotraviny.
A aké medy ponúkame? Náš med je z oblasti Nitry. Nitra a jej okolie je veľmi zelené a bohaté na rôzne druhy stromov a kvetov. V letovom dosahu máme ovocné stromy, lúčne kvety, repku olejnú, agátové stromy. Za lipovým a slnečnicovým medom musíme kočovať.
Kvetový med: je to prvý jarný med z lúčnych kvietkov, liesky, vŕby, repky olejnej a ovocných stromov. Med každý rok iný, veľmi chutný a zdravý, voňavý vhodný do čajov.
Agátový med: veľmi obľúbený a najhodnotnejší druh medu na európskom trhu. Je nevšedný svojou vôňou, chuťou a farbou, ktorá je číra s nádychom do zelena. Nakoľko neobsahuje peľové úlomky, tak nekryštalizuje a zostáva tekutý. Odporúča sa skôr na priamu konzumáciu ako sa hovorí:“ najlepší je na chlebík“ 😊
Lipový med: konzistenciou a farbou podobný ako agátový med. Má lahodnú, príjemnú chuť a voňavú arómu lipového kvetu. Výborný je do čajov aj vďaka svojim protizápalovým účinkom.
Slnečnicový med: u nás dosť podceňovaný med, kvôli kyselkavej chuti. Tú, ale spôsobuje selén, ktorý prispieva k správnemu fungovaniu imunitného systému, k udržaniu zdravých vlasov, nechtov a fungovaniu štítnej žľazy.
Pastovaný med: takzvaný krémový biely, vhodný na priamu konzumáciu, nakoľko sa s ním ľahko pracuje, kvôli svojej konzistencii. Na jeho výrobu sa využivajú najmä kvetové medy, ktoré rýchlo prirodzene kryštalizujú. Tým, že sa med pravidelne mieša, sa mu rozbíjajú jeho kryštáli a po tejto úprave zostáva už krémový.